Även om ”nytt år, nya möjligheter” känns lite uttjatat så kan vi aldrig komma ifrån att saker och ting är i konstant förändring. Vi går in i nya roller, vi får nya förutsättningar och vi utvecklas ständigt som människor. Vi kan helt enkelt inte sluta planera och måla upp nya målbilder och ingå i nya löften med oss själva och andra. Om vi inte accepterar denna föränderlighet som en del av processen så uppstår ett inre tryck som ofta visar sig i form av stress och dåligt samvete.
Så, även om du är allergisk mot just nyårslöften, följ med i en enkel övning som kan ge betydligt mer klarhet kring allt som du eventuellt vill se annorlunda.
Ta fram något att skriva med – en sida i OneNote, Evernote, Word, eller bara ett blankt A4-papper och en penna.
Börja med en kort reflektion – vad upptar din uppmärksamhet just här och nu? Här kommer säkert flera saker dyka upp, så börja med att skriva ner dessa tankar och idéer i en kort bruttolista. Skriv snabbt, förkorta och fånga så mycket som möjligt – både privata och jobbrelaterade saker.
Hittat något? Toppen! Ta fram ett nytt blad eller öppna en ny sida i din favoritapp där du nu fortsätter genom att fokusera på en av punkterna du precis skrev ner.
- Varför har just detta din uppmärksamhet? Formulera ett tydligt syfte i ett par meningar.
- Givet syftet, hur ser det ut när detta är färdigt? Hur ser mållinjen ut? När kan du bocka av detta som klart? Skriv ner ditt önskade utfall på en ny rad där det tydligt framgår vad klart innebär.
- Okej, nu när mållinjen är definierad, vilka spontana idéer kommer du på som eventuellt kan ta dig framåt? Tillåt dig själv att brainstorma några minuter och koppla inte in struktur eller prioritering.
- Klar? Ok, givet alla idéer du precis skrev ner – gör nu en kort planering och identifiera större grupper av aktiviteter som måste utföras och i vilken ordning. Finns det några beroenden eller sekvenser att ta höjd för?
- Nu har du en grov skiss över hur du ska komma i mål och då kommer vi till ett avgörande moment som transformerar större aktiviteter till tydliga, utförbara steg. Vad är nästa aktivitet som rör dig ett eller ett par steg närmare din mållinje? Se till att vara så detaljerad du bara kan vara och nöj dig inte med ”ta fram en första prototyp”, ”nytt träningsprogram” eller ”anställa projektledare”. Vad är det du verkligen kan se dig själv göra? Är det att ”googla på kurser i programmering”, att ”ringa syster ang. numret till PT:n hon rekommenderade”, eller att ”mejla chefen om när i tiden vi behöver ha en ny resurs på plats”?
Om du följt med så här långt så känns det förmodligen lite tydligare kring vad det är du försöker uppnå och hur de första stegen mot ett färdigt tillstånd ser ut.
Att transformera alla ambitioner och mål till önskade utfall och fysiska, synliga aktiviteter är grunden i GTD-metodiken. Det interna trycket minskar och övergår istället till en sund balans av både fokus och riktning.
Stort lycka till med ambitionerna för 2019, jag hoppas att du med denna metodik får stöd i att fatta fler välgrundade och medvetna beslut.
/Stefan Graff-Lonnevig